'Febo zorgt voor ongewenste uitstraling'

Het is gedaan met het 'Feboplein', zoals het Stadionplein te Amsterdam Zuid de afgelopen vier decennia in de volksmond wel werd genoemd. Het stadsdeel wil het plein herinrichten, en daarom moet de Febo wijken voor 'hoogwaardige horeca'.

Het Amsterdamse bedrijf heeft bijna veertig jaar twee naast elkaar gelegen zaken op het plein bestierd, pal tegenover het Olympisch stadion. Generaties Amsterdammers trokken er hun kroketjes uit de muur. Toen het stadsdeel Zuid met herinrichtingsplannen kwam, werd gesteld dat Febo niet automatisch voor de nieuwe horeca-exploitatie in aanmerking kwam.

Febo vocht dit aan tot aan de Raad van State, maar de bestuursrechter is het met het stadsdeel eens dat de Febo 'voor een ongewenste uitstraling zorgt'. De snackgigant mag zich wel aan de rand van het gebied vestigen.

Eind volgend jaar gaat de sloophamer in de twee panden. D66 heeft al laten weten vragen te gaan stellen aan het stadsdeelbestuur over het verdwijnen van de historische snackplek, waar naar verluidt ook Johan Cruijff en Wim Duisenberg regelmatig te vinden waren.