'Cruijff was racistisch tegen Davids'

Edgar Davids stelde zondagmiddag dat er binnen de raad van commissarissen van Ajax racistische taal tegen hem is geuit. Hij zei er niet bij door wie, maar voorzitter Steven ten Have meldde 's avonds dat dit door Johan Cruijff zou zijn gedaan.

"Jij zit hier alleen maar omdat je zwart bent", zou Cruijff Davids in augustus hebben toegebeten, doelend op diens rol in de raad van commissarissen. Dat vertelde Ten Have zondagavond aan het NOS-programma Studio Voetbal, waar hij zelf inbelde. "Davids was tot op het bot getergd", aldus de voorzitter.

Edgar DavidsJeugdtrainer Bryan Roy, die door Cruijff werd binnengehaald en een goede vriend van hem is, had het eerder op de dag al voor de voetballegende opgenomen met de stelling dat Davids volgens hem een 'ultieme troef' probeert te spelen. "Ik ben nog zwarter dan Edgar!", zo wierp Roy tegen.

Davids heeft verder gezegd dat hij niet degene is geweest die contact heeft gezocht met beoogd Ajax-directeur Louis van Gaal. Hij zou enkel informeel met Van Gaal hebben gesproken. De officiële contacten zouden door Ten Have zijn gelegd.

Johan CruijffDe ledenraad van Ajax vergaderde zondag over de onstane problematiek rondom het aantrekken van Van Gaal. Een stemming tegen de raad van commissarissen was juridisch nog niet mogelijk omdat dit niet officieel was aangekondigd. Cruijff heeft al te kennen gegeven niet met de overige vier commissarissen verder te willen.