Politie pakt 25 schutters wapenvergunning af

De afgelopen tijd zijn in 25 gevallen wapenvergunningen ingetrokken en is een vuurwapen afgepakt uit angst voor misbruik. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het intrekken van de vergunningen volgde op een extra onderzoek naar wapenvergunningen die alle korpsen hielden na de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april.

In totaal werden zo'n zeventigduizend zogenoemde wapenverloven nog eens tegen het licht gehouden. De politie keek niet alleen naar sportschutters, maar ook naar houders van een jachtakte.

Jaarlijks vindt al een controle plaats en wordt 0,3 procent van de wapenverloven geweigerd of ingetrokken. De wapenverloven die nu zijn ingetrokken, zouden er tijdens deze controle ook al uit zijn gehaald, aldus Opstelten. "In dit geval heeft de aanvullende screening derhalve geleid tot een vervroegd opleggen van een bestuurlijke maatregel", schrijft de minister.

Bij de schietpartij in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn kwamen zeven mensen, onder wie de schutter Tristan van der V., om het leven. Van der V. was in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning, ondanks zijn psychische gesteldheid. Hij was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting, maar dit werd door de politie niet meegewogen bij de beoordeling van zijn aanvraag van een wapenvergunning.