Obama belt met Europese leiders over crisis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag gesproken met Europese leiders over de eurocrisis. Hij belde met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Nicolas Sarkozy en de Italiaanse president Giorgio Napolitano. Dat heeft het Witte Huis laten weten.

In het onderhoud met Napolitano zei Obama vertrouwen te hebben dat de Italiaanse president een interim-regering benoemt die "agressieve hervormingen doorvoert en het vertrouwen van de markt herstelt". Napolitano benoemde woensdag de econoom Mario Monti tot senator voor het leven. Dat wordt gezien als een voorbode op een benoeming tot premier. Mogelijk volgt Monti dit weekeinde de omstreden minister-president Silvio Berlusconi op.

Obama overlegde met Merkel en Sarkozy over de aanpak van de schuldencrisis. Details over de inhoud van die gesprekken zijn niet bekendgemaakt.

De Amerikaanse minister van Financiën Tim Geithner riep Europa enkele uren later op om met een ,,sterk plan" te komen om de financiële stabiliteit te herstellen en de wereldeconomie te redden. Volgens Geithner doen Aziatische landen er goed aan om de binnenlandse vraag te stimuleren. Zo helpen ze de groei van de wereldeconomie te herstellen en zijn ze minder kwetsbaar als de wereldwijde vraag afneemt, aldus Geithner.