Beboete automobilist verongelukt veel vaker

Automobilisten die twee keer zoveel boetes hebben als een ander, raken meer dan twee keer zo vaak betrokken bij een ongeluk. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), schrijft Trouw dinsdag.

Voor het onderzoek werden 115 kentekens uit een ongevallenbestand vergeleken met de kentekens in het register van het Centraal Justitieel Incassobureau. Bij negen boetes per jaar is de kans op een ongeluk al tien keer zo groot als bij een boetes per jaar.

Toch wordt het gros van de ongelukken niet door veelplegers veroorzaakt, simpelweg omdat er niet veel veelplegers zijn. Slechts een half procent van de bevolking krijgt meer dan negen boetes per jaar.

Zij zijn met een kleine groep wel verantwoordelijk voor zes procent van alle ongelukken. Twee derde van de ongelukken wordt veroorzaakt door mensen die bijna geen boetes krijgen.

De SWOV vindt een snelheidsbegrenzer voor deze mensen een passende maatregel. Nu krijgen alleen zogenoemde verkeershufters daarmee te maken. Het gaat dan om mensen die worden betrapt op zware overtredingen zoals rijden na het gebruik van drugs of alcohol.