Massaprotest extreemrechts in Moskou

Duizenden extreemrechtse nationalisten en neonazi's waren vrijdag op de been in Moskou en riepen etnische Russen op hun land 'terug te nemen'. Er is steeds meer haat in Rusland tegen moslimmigranten uit de Russische Kaukasus. Het feit dat het Kremlin geld steekt in weerspannige regio's zoals Tsjetsjenië wekt ook veel weerzin op bij veel Russen.

Zo'n vijfduizend betogers scandeerden 'Rusland voor de Russen' en 'Vandaag migranten, morgen bezetters'. Ze marcheerden door een buitenwijk van de Russische hoofdstad, waar de politie langs de straat stond opgesteld.

Gewelddadige xenofobische groeperingen zijn de afgelopen twintig jaar opgebloeid in Rusland. Leden van dergelijke bewegingen hebben niet-Slaven en activisten die zich verzetten tegen racisme geregeld mishandeld of zelfs vermoord. Daarnaast verzetten ze zich tegen de migratie naar Rusland uit voormalige Sovjetstaten in de Kaukasus.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de nationalistische sentimenten in Rusland de afgelopen jaren aangewakkerd als onderdeel van de strategie van het Kremlin om een sterke Russische staat op te bouwen.

Na een aanvaring vorige maand tussen de politie en tienduizenden extremisten vlak buiten het Kremlin heeft de regering harder stelling genomen tegen extreemrechtse groeperingen. De haat van deze groepen blijkt echter moeilijk te bestrijden.

De weerzin tegen migranten en de financiële ondersteuning van delen van de Kaukasus wordt breed gedragen in Rusland. Op een van de spandoeken die vrijdag te zien waren stond 'Stop het voeden van de Kaukasus'.


Massaprotest extreemrechts in Moskou (Foto: Novum)