Eurozone staat klaar Griekenland te helpen

De eurozone staat klaar Griekenland te helpen en wil graag dat het land onderdeel van het eurogebied blijft, maar de Grieken moet zich houden aan hun hervormingen, zeiden de leiders van de Europese Unie donderdag.

"Het eurogebied staat klaar om Griekenland te blijven helpen, maar Griekenland moet zich houden aan het overeengekomen noodpakket van 26-27 oktober en doorgaan met de invoering van het EU/IMF-programma", zeiden voorziter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso en president van de Europese Unie (EU) Herman van Rompuy in een gezamenlijke verklaring tijdens de ontmoeting van de G-20 in het Franse Cannes.

De EU en het IMF hebben Griekenland een breed pakket van financiële steun beloofd, maar het rommelt in de Griekse politiek. De Griekse premier Papandreou zorgde eerder deze week voor een grote verrassing toen hij aankondigde een referendum te willen houden over het noodpakket.

Donderdag werd echter bekend dat hij bereid is af te zien van het referendum, mits de oppositie zijn bezuinigingsplannen steunt.

Desondanks is Barroso ongerust over de onzekerheid. "We zijn allemaal bezorgd", zei hij. Hij verzoekt de Grieken eenheid na te streven. "Het is niet het moment voor verdeeldheid, het is het moment voor eenheid", zei hij.