RIVM daagt huisarts om griepuitspraken

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en RIVM-directeur Roel Coutinho dagen huisarts Hans van der Linde voor de rechter. Met zijn sceptische uitlatingen over het griepvaccin in de media stelt de huisarts de integriteit en de onafhankelijkheid van het RIVM en Coutinho ten onrechte ter discussie, stelt het instituut woensdag.

Van der Linde zou 'ongegrond en welbewust' het vertrouwen van de bevolking in het RIVM schaden. Dat zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor het rijksvaccinatieprogramma. Ook vreest het RIVM door zijn uitspraken tegenwerking bij een milieuramp of bij de bestrijding van een uitbraak van een infectieziekte.

Van der Linde zet al jaren vraagtekens bij het nut van het griepvaccin. Toen onderzoekers in het Geneesmiddelenbulletin concludeerden dat er geen bewijs is dat de prik werkt, riep hij op met de prik te stoppen. Het RIVM vroeg hem vorige week zijn uitspraken terug te nemen, omdat hij dat niet heeft gedaan, spant het nu een zaak aan."Hiertoe is besloten in overeenstemming met het ministerie van VWS."


RIVM daagt huisarts om griepuitspraken (Foto: Novum)