Cruijff breekt met Raad van Commissarissen

Johan Cruijff heeft gebroken met de overige vier leden van de Raad van Commissarissen. Reden hiervan is het afketsen van de benoeming van Marco van Basten als technisch directeur bij Ajax.

NOS wist de hand te leggen op een brief, gedateerd van 16 oktober, waarin het viertal richting Cruijff het verwijt maakt dat hij te veel aanvullende eisen stelde aan een eventuele benoeming van Van Basten als technisch directeur. Dit zou uiteindelijk enorme frustraties hebben gewekt bij de RvC.

Daardoor werd de benoeming, die volgens de vier op 1 oktober al rond had kunnen zijn, onnodig uitgesteld. Ze vroegen vervolgens alsnog aan Cruijff, om binnen drie dagen, alsnog onvoorwaardelijk achter Van Bastens kandidatuur te staan. Cruijff liet deze deadline echter verlopen.

Van Basten hield vervolgens een dag later de eer aan zichzelf. Hij gaf als reden dat er "te veel mitsen en maren" waren. Cruijff drong onder meer aan op de vorming van een adviesraad, waar onder meer Guus Hiddink, Tscheu La Ling en Jaap de Groot onderdeel van zouden moeten worden. De RvC vond een adviesraad echter overbodig, gezien de reeds aanwezige kennis.

"Het frustreren van een benoeming die goed en hard nodig is, kan trekken van onbehoorlijk bestuur vertonen", is in dat verband te lezen in de brief. Verder gaf het viertal aan Cruijff op sommige belangrijke momenten te missen bij Ajax. Dit zou in de ArenA en op De Toekomst leiden tot wanorde.

Update 22.55 uur
De brief is inmiddels door NOS online gezet en hier te lezen. Onduidelijk is vooralsnog hoe de NOS aan deze brief is gekomen.