Tieners de cel in voor doodtrappen Spanjaard

Twee tieners uit Berkel-Enschot zijn dinsdag veroordeeld tot vijftien maanden jeugddetentie voor het doden van een Spaanse man in de populaire Spaanse badplaats Lloret de Mar in 2008. De rechtbank in Breda acht bewezen dat de twee het slachtoffer net zo lang hebben geslagen en geschopt dat hij het leven liet.

Het slachtoffer werd op 12 juli 2008 dood in een steegje in Lloret de Mar gevonden. De twee jongens werden in pas in juli van dit jaar opgepakt, nadat een meisje dat op stap was geweest met onder anderen de verdachten bij de Spaanse politie aan de bel trok.

Aanvankelijk was het Nederlandse meisje verteld dat twee Duitsers de man zouden hebben doodgeslagen, maar een paar weken later kreeg zij van een van de andere leden van de groep te horen dat de twee Nederlandse jongens erachter zaten. Het OM onderzocht de zaak op verzoek van de Spaanse autoriteiten.

Aanleiding voor de vechtpartij zou zijn geweest dat het slachtoffer de portemonnee van een van de twee jongens wilde stelen. Hierop gingen de jongens volledig door het lint. De bewering dat twee Duitsers achter de fatale mishandeling zaten, gelooft de rechter niet.

Tegen de tieners was twintig maanden jeugddetentie geëist. De rechter komt echter tot een lagere straf, omdat de jongens een nagenoeg blanco strafblad hebben, ze 16 jaar waren toen de mishandeling plaatsvond en omdat ze hun leven op de rit lijken te hebben.