PvdA wil harde aanpak 'haatcriminaliteit'

De daders van zogeheten haatcriminaliteit waarbij mensen worden weggepest of geïntimideerd om wie ze zijn, moeten hard worden aangepakt. De PvdA pleit woensdag in vragen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor het starten van een offensief tegen haatcriminaliteit.

Vragenstellers Ahmed Marcouch en Martijn van Dam denken onder meer aan het oprichten van een afdeling 'hatecrimes' bij de politie. Ook moet de aangiftebereidheid omhoog. Het zou mogelijk moeten zijn om anoniem aangifte te kunnen doen van haatrcriminaliteit. Verder moet de registratie van hatecrimes worden verbeterd.

Woensdag werd bekend dat afgelopen drie jaar zijn bijna honderd mensen door hun buren weggepest vanwege hun seksuele geaardheid. In totaal zijn de afgelopen jaren bijna vijfhonderd mensen verhuisd omdat ze werden getreiterd door hun buren. In de meeste gevallen was dat vanwege hun ras.

De Landelijke Branchevereniging van Antidisciminatiebureaus vermoedt dat het slechts om het 'topje van de ijsberg' gaat.