Ook IsraŽl en Egypte ruilen gevangenen

Niet alleen met de Palestijnse Hamas, maar ook met Egypte staat Israël op het punt gevangenen te ruilen. De Amerikaanse Israëliër Ilan Grapel, die in juni in Egypte werd opgepakt op verdenking van spionage, komt binnenkort vrij in ruil voor een zeventigtal Egyptenaren die in Israël vastzitten. Dat zegt een Egyptische veiligheidsfunctionaris.

De Egyptische zegsman bedong anonimiteit omdat hij niet bevoegd was over de zaak mededelingen te doen. Israëlische functionarissen wilden geen commentaar leveren.

Grapel werd op 12 juni in Caïro gearresteerd. Volgens Egypte was hij in dienst van de Mossad. Het land beschuldigde hem van het aanmoedigen van de opstand tegen president Hosni Mubarak, het verspreiden van geruchten en het verergeren van de gespannen verhouding tussen het leger en de demonstranten.

Israël zegt dat Grapel - die in de Verenigde Staten werd geboren - in Egypte werkzaam was voor een hulpproject. Grapels banden met Israël, zoals de tijd die hij doorbracht in het Israëlische leger, zijn geen geheim. Integendeel, de informatie is eenvoudig op internet te vinden, wat Grapel ongeschikt lijkt te maken voor een rol als spion.

De Egyptenaren tegen wie Grapel wordt geruild zitten in Israël vast op beschuldiging van smokkel of illegale binnenkomst.

Egypte werkt mee aan een gevangenenruil die Israël en Hamas op het punt staan te voltooien. In ruil voor Gilad Schalit, een militair die in 2006 naar de Gazastrook werd ontvoerd, laat Israël 1027 Palestijnen gaan.