VVD wil actiegroepen fiscaal aanpakken

Goede doelen en actiegroepen die de wet overtreden, moeten niet langer in aanmerking komen voor allerhande fiscale voordeeltjes. De VVD stelt dat later deze maand met steun van de PVV voor bij de behandeling van het belastingplan, maakte de regeringspartij maandag bekend. "Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten."

Vorige week baarde Greenpeace opzien met een actie rond het transport van kernafval. De milieuorganisatie wilde een ballon met een tekst door de treinrails naar boven laten komen, maar werd verstoord tijdens de voorbereidingen. Het OM onderzoekt of de actie gevaar voor het transport had kunnen opleveren.

"Het is onbestaanbaar dat organisaties die willens en wetens de wet overtreden belastingvoordeel krijgen", stelt het liberale Kamerlid Matthijs Huizing. Hij doelt op de zogenaamde ANBI-status van goede doelen. Die houdt in dat giften aan dergelijke organisaties fiscaal aftrekbaar zijn en dat de organisaties zelf geen belasting hoeven te betalen over schenkingen of erfenissen.

Wat Huizing betreft raken organisaties die mensenlevens in gevaar brengen of andermans bezittingen schade toebrengen deze status voor vijf jaar kwijt. "De ANBI-status is bedoeld voor organisaties die het algemeen nut beogen, en niet voor organisaties die andermans leven en goed in gevaar brengen", aldus de VVD'er.