'Gele kaart voor kleine overtreding'

De politie moet gele kaarten gaan uitdelen voor kleine overtredingen zoals fietsen op de stoep. Bij een tweede misstap volgt dan een boete. Zo moet een eind worden gemaakt aan de willekeur in het bestraffen van kleine overtredingen, zeggen PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt en D66-Kamerlid Magda Berndsen maandag in het AD.

Kleine overtredingen worden vaak afgedaan met een waarschuwing in plaats van een boete. Berndsen, voormalig politiechef, zegt in de krant dat ze niet wil dat meteen een boete wordt opgelegd. "Maar mensen moeten wel beseffen dat het de volgende keer raak is."

De gele kaart moet een jaar lang digitaal worden opgeslagen. Wie binnen een jaar opnieuw op dezelfde overtreding wordt betrapt, krijgt een prent. Het idee komt volgens de krant van de 25-jarige Utrechter Wout Boevé, die de Kamerleden had gemaild. Hij zit in het laatste jaar van de Politieacademie en heeft als aankomend agent al veel bonnen uitgeschreven voor kleine overtredingen.

Een probleem van de waarschuwingen is volgens hem dat mensen weten dat ze er tien keer mee weg kunnen komen. Hij verwacht dat overtreders meer begrip voor een bekeuring kunnen opbrengen als ze voor de tweede keer geen rijbewijs kunnen tonen of onnodig links rijden op de snelweg.

De Kamerleden dienen binnenkort een voorstel in bij minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). Een wetswijziging is volgens hen niet nodig. De Kamerleden willen iedere agent uitrusten met een smartphone, waarop de waarschuwingen moeten kunnen worden ingevoerd.