Occupy-actievoerders zetten tenten op

In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag hebben deelnemers aan de verschillende Occupy-bijeenkomsten in het land tentjes opgezet. De betogers zijn van plan de nacht door te brengen in de buitenlucht, melden woordvoerders van de politiekorpsen.

De verschillende protesten in het land begonnen zaterdag rond het middaguur. Actievoerders gaven eerder al aan zo lang te blijven als volgens hen nodig is. De demonstranten droegen spandoeken bij zich met leuzen tegen het kapitalisme en het bankwezen.

In Amsterdam is een aantal tenten opgezet op het Beursplein. De sfeer daar was, net als bij de demonstraties in Den Haag en Rotterdam, de hele dag goed. Op het hoogtepunt waren er in de hoofdstad zo'n vijftienhonderd bezoekers op de been. Er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Vanwege de demonstratie werd in de loop van de dag wel het Damrak afgezet. Over de straat naast het Beursplein konden tijdelijk geen trams en auto's passeren. Rond 20.00 uur werd het Damrak weer vrijgegeven.

In Den Haag zijn er volgens een politiewoordvoerder nog 'een paar mensen' op het Malieveld. Op het hoogtepunt hadden zich in de hofstad ongeveer zevenhonderd mensen verzameld. De demonstratie in Den Haag begon op het Malieveld, maar kort na de start trokken de aanwezigen richting het Plein, om vervolgens weer terug te keren naar het Malieveld.

Hoeveel betogers er omstreeks 21.45 uur nog zijn, weet de politiewoordvoerder niet. Rond 19.00 uur waren het er nog ongeveer vijftig. "Maar het wordt heel koud vannacht, dus de kans bestaat dat er een aantal toch naar huis gaat."

In Rotterdam stonden er op het hoogtepunt ongeveer honderd actievoerders op het Beursplein. Daar waren er omstreeks 21.45 uur nog tien van over. In overleg met de politie mogen ook deze mensen de nacht in tenten op het plein doorbrengen. De politie houdt wel een oogje in het zeil, zegt de politiewoordvoerder.

De protestbijeenkomsten zijn geïnspireerd op Occupy Wall Street, de bezetting sinds 17 september bij het beursdistrict in New York. De actie breidde zich uit naar andere Amerikaanse steden en vervolgens naar steden in de rest van de wereld, zoals Berlijn, Madrid, Londen en Milaan.


Occupy-actievoerders zetten tenten op (Foto: Novum)