Rosenthal dreigt met intrekken steun aan Egypte

Als het geweld tegen christenen in Egypte niet stopt, dan zal Nederland de steun aan Egypte terugschroeven. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) dinsdag gezegd.

De Egyptische autoriteiten moeten niet alleen maar zeggen dat ze godsdienstvrijheid toestaan, maar religieuze minderheden ook echt beschermen. "Als onze steun er niet toe leidt dat Egypte dit doet, is die steun niet meer op zijn plaats", zei Rosenthal in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Nederland geeft steun om Egypte te helpen bij de overgang naar een democratie. Daar hoort bij dat de autoriteiten ervoor zorgen dat de kopten veilig zijn. "Dat is waar het nu om gaat. Als Egypte dat niet aankan, heeft Egypte een probleem", zei Rosenthal.

Rosenthal moest eerder dinsdag in het mondelinge vragenuur tekst en uitleg geven naar aanleiding van de tegen kopten gerichte rellen waarbij dit weekeinde zeker 26 mensen om het leven kwamen. Daar kreeg hij kritiek omdat hij niet scherp genoeg zou hebben gereageerd. De PVV stelde dat Rosenthal de Egyptische ambassadeur moet uitzetten en de Nederlandse ambassadeur uit Egypte moet terugroepen.

Woensdag spreekt de Tweede Kamer opnieuw met Rosenthal over de situatie van de christenen in Egypte. Later deze maand brengt Rosenthal een bezoek aan Egypte.


Rosenthal dreigt met intrekken steun aan Egypte (Foto: Novum)