Amnesty hekelt opnieuw Nederlandse vreemdelingenopvang

Amnesty International hekelt opnieuw de strenge opvang in Nederland van vreemdelingen die moeten worden uitgezet. De mensenrechtenorganisatie heeft een notitie opgesteld, met daarin een aantal alternatieven voor de huidige vreemdelingendetentie.

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maakt volgens Amnesty nog steeds te weinig haast met het invoeren van een alternatief regime. De Tweede Kamer vroeg daar vorig jaar om, waarop de bewindsman een onderzoek naar alternatieve opvang aankondigde. Dan gaat het om een periodieke meldplicht of een elektronisch enkelbandje.

Volgens Amnesty is dat niet genoeg en zijn 'verdergaande maatregelen nodig en mogelijk'. "In Nederland wordt vreemdelingendetentie nog steeds te vaak, te lang en onder een onnodig strafrechtelijk regime toegepast", herhaalt de organisatie de noodkreet van begin dit jaar, toen ze ook al aan de bel trok bij Leers.

In de notitie wordt gewezen op 'positieve ervaringen' die in het buitenland zijn opgedaan met alternatieven en 'lichtere regimes van detentie'. Dan gaat het om een opvang waarbij de vreemdelingen beschikking hebben over internet hun mobiele telefoon en sportruimten of vrij kunnen bewegen door grote delen van het gebouw waarin zij zijn opgevangen.

"Er is geen land dat een ideaal systeem hanteert, maar er zijn wel bepaalde elementen die wezenlijk beter zijn dan in Nederland", aldus Amnesty. "Deze best practices kunnen ook hier worden toegepast."