Zaadvragende vrouwen steeds jonger

Of ze te lelijk zijn om een kerel aan de haak te slaan is onbekend, maar het aantal jonge vrouwen dat een spermadonor zoeken is drastisch gestegen. Zelfs vrouwen van 18 of 19 jaar jong smeken via internet om zaad.

Volgens een onderzoek is maar liefst een kwart van de zaadvragende vrouwen onder de 25 jaar. Zij maken een account aan op sites als babydonor.com en co-parent-search.com en hopen zo een potentiële vader voor hun kroost te vinden. Hier plaatsen de vrouwen foto's en persoonlijke informatie om zo mannen over de streep te trekken.

De jonge vrouwen geven aan klaar te zijn met relaties en graag alleen een kind te willen opvoeden. "Zo lang als ik me kan herinneren, wil ik al kinderen", vertelt een 20-jarige wannabe-milf. "Toen ik nog bij mijn ex was, verloor ik een kind. Snel daarna ging het uit, maar de wens een kind op te voeden blijft. Ik weet zeker dat ik een kind liefdevol kan opvoeden, dus waarom zou ik wachten?"

De Human Fertilisation and Embryology Authority, de spermawaakhond, ziet alles met lede ogen aan. Volgens hen kleven er nogal wat nadelen aan dergelijke sites. Zo wordt het kwakje van deelnemers namelijk niet gescreend, met alle gezondheidsrisico's van dien.