Apple-topman Steve Jobs overleden

De medeoprichter Steve Jobs van het elektronicabedrijf Apple is overleden aan kanker, zo heeft het Amerikaanse concern donderdag op haar website gemeld. Jobs is 56 jaar geworden.

De Amerikaan verliet Apple in 1985, maar keerde in 1996 terug en stond aan de basis van de wederopstanding van het noodlijdende bedrijf. Onder zijn bezielende leiding werden populaire producten zoals de iMac, de iPod, de iPhone en de iPad ontwikkeld en aan de man gebracht.

'Apple heeft een creatief en visionair genie verloren, en de wereld een geweldig mens. Degenen onder ons die het genoegen hebben gehad om met hem te werken, hebben een goede vriend verloren en een inspirerend mentor. Steve laat een bedrijf achter dat alleen hij heeft kunnen opbouwen, en zijn geest zal altijd bepalend blijven voor Apple', meldt het bedrijf op de website.

Jobs had al een tijd last van ernstige gezondheidsproblemen, zo is hij in het verleden behandeld voor alvleesklierkanker en kreeg hij een levertransplantatie. In augustus trad hij als gevolg van zijn gezondheidsproblemen af als CEO en gaf de dagelijkse leiding aan zijn opvolger Tim Cook. Hij bleef wel bestuursvoorzitter.


Steve Jobs presents iPhone