PVV wil geldstroom naar ProRail stopzetten

De geldkraan naar ProRail moet per direct worden dichtgedraaid. Dat eist de PVV naar aanleiding van een rapport van de Algemene Rekenkamer, waarin de spoorbeheerder harde kritiek krijgt. De gedoogpartij is geschokt.

De Rekenkamer conlcudeert onder andere dat de Tweede Kamer onduidelijk en onvolledig wordt geïnformeerd over de besteding van de spoorbudgetten bij ProRail, dat volledig eigendom van de staat is. Ook is het budget voor beheer, onderhoud en aanleg van het spoor de afgelopen jaren niet volledig uitgegeven - 1,1 miljard euro bleef onbesteed.

De gedoogpartij reageert 'geschokt' op het onderzoek. "Ongelooflijk", laat Kamerlid Léon de Jong weten. "In tijden van grote crises laten ze bij ProRail maar liefst 1,1 miljard euro aan gemeenschapsgeld slingeren, terwijl iedere winter het treinverkeer volledig dichtvriest wegens gebrekkig onderhoud en vele reizigers de dupe zijn. Het is een grote schande."

De PVV eist opheldering van minster van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD). "Dit moet tot de bodem worden uitgezocht en tot die tijd moet de geldkraan per direct worden dichtgedraaid", aldus De Jong. Hij zegt er niet bij hoe het onderhoud van het spoor dan moet worden gefinancierd.