Politie houdt krakers aan

De politie in Amsterdam is zaterdag op het Spui begonnen met het aanhouden van demonstrerende krakers. Volgens een woordvoerder van de gemeente houden de demonstranten zich niet aan de voorwaarden voor de demonstratie.

Zo mochten krakers niet tussen het winkelend publiek demonstreren. Ze zijn toch naar het Spui gegaan. Ook dragen enkelen gezichtsbedekkende kleding en hebben ze met hout verstevigde spandoeken bij zich, die als wapen kunnen worden gebruikt.

De politie roept krakers op het Spui op het plein te verlaten. De Mobiele Eenheid is daarbij ingezet. De krakers moeten naar het gebied bij de Stopera.

De krakers ageren tegen het kraakverbod dat precies een jaar van kracht is. De gemeente, politie en het Openbaar Ministerie wilden dat de krakers het protest zouden verplaatsen naar het plein bij het stadhuis, maar dat deden ze niet.

Update 21:14

De politie had zaterdagavond rond half zeven 17 mensen aangehouden bij de demonstratie van krakers in Amsterdam. Dat meldde een woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

De arrestanten hadden zich niet gehouden aan de voorwaarden die aan de actie waren gesteld, zoals verboden op het dragen van gezichtsbedekkende kleding en het verbod op actievoeren tussen winkelend publiek.

17 arrestaties bij krakersdemonstratie
17 arrestaties bij krakersdemonstratie (Foto: ANP)