Medvedev: Poetin is populairder

De Russische president Dmitri Medvedev heeft vrijdag zijn beslissing om zich niet kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van 2012 verdedigd door te stellen dat premier Vladimir Poetin populairder is bij de Russen. Poetin heeft volgens de president dezelfde doelstellingen als hij, maar de premier kan rekenen op bredere steun onder de bevolking.

"Poetin is zonder de twijfel de politicus met de meeste autoriteit in ons land en zijn populariteit in de peilingen is groter", aldus Medvedev.

Medvedev en Poetin maakten afgelopen weekeinde bekend dat ze van plaats ruilen. Poetin trad in 2008 af als president, omdat hij het maximale aantal termijnen als president had volgemaakt. Hij bleef nadien echter de touwtjes in handen houden en het is bijna zeker dat hij de presidentsverkiezingen op zijn naam gaat schrijven. Poetins partij Verenigd Rusland heeft ingestemd met het voorstel om na de verkiezingen Medvedev als premier te benoemen. De Russische oppositie keurde het plan af.

Poetin kan, als hij gekozen wordt, twaalf jaar het presidentsambt vervullen. De ambtstermijn is kortgeleden verlengd van vier tot zes jaar. Als Poetin deze twaalf jaar volmaakt, is hij de langstzittende leider van Rusland sinds het regime van Josef Stalin. Liberale politici en politiek commentatoren wijzen op de voortdurende erosie van de democratische overwinningen die in het post-Sovjettijdperk werden behaald. Zij waarschuwden dat de terugkeer van Poetin als president kan leiden tot verdere onderdrukking van de vrijheden in het land.

Critici wezen op de verklaring van Poetin dat hij en Medvedev jaren geleden al hebben besloten wie welke positie zou gaan bekleden. De criticasters zien dat als bewijs voor hun minachting van democratische procedures. Medvedev wees de kritiek af. Hij zei dat de keus uiteindelijk wordt gemaakt door de kiezer. Hij benadrukte tevens dat hij en Poetin 'op de meeste strategische kwesties bijna hetzelfde standpunt hebben'. "Als we deze standpunten hebben, zouden we dan tegen elkaar moeten strijden? Zouden we moeten ruziën en elkaar uitschelden?"


Medvedev: Poetin is populairder (Foto: Novum)