Explosief strand Ritthem nog onbekend

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is er nog altijd niet achter welk explosief materiaal is gebruikt voor de ontploffing van de caisson vrijdagavond op het strand bij Ritthem. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Middelburg donderdagavond.

Het OM verwachtte eerder vrijdag de uitkomsten van het onderzoek van het NFI bekend te kunnen maken. Het instituut heeft volgens het OM wel vorderingen gemaakt, maar er moet nog nader onderzoek plaatsvinden. Naar verwachting is in de loop van volgende week hierover meer duidelijk.

Door de explosie vrijdagavond werd een diepe krater geslagen op het strand van Ritthem. De politie kreeg meer dan honderd telefoontjes van mensen die de knal hadden gehoord. Sommigen van hen hadden een grote rookpluim en een vuurbal gezien. Bij een bewoner sneuvelden ruiten.

Zondag meldde de politie nog dat de caisson ontplofte door een zeer zwaar explosief. Eerder werd rekening gehouden met een aangespoelde zeemijn of ander explosief uit de Tweede Wereldoorlog, maar dat bleek niet het geval te zijn. Of iemand de betonnen funderingsconstructie moedwillig heeft opgeblazen, is nog onduidelijk.