'Niet meer rokers verwacht na schrappen stophulp'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) verwacht niet dat het aantal rokers toeneemt als medicatie die stoppogingen moet ondersteunen volgend jaar uit het basispakket wordt geschrapt. Dat laat zij weten in antwoord op Kamervragen van D66. Mensen kunnen het schrappen van de vergoeding volgens haar opvangen met het geld dat ze besparen door niet meer te roken.

Schippers laat weten blij te zijn dat het percentage rokende Nederlanders is gedaald. In het tweede kwartaal van dit jaar rookte volgens TNS Nipo 24,3 procent van de Nederlanders. Een jaar eerder was dat 26,5 procent. Volgens de minister is nog niet zeker dat de daling te maken heeft met de vergoeding voor hulp bij stoppen met roken die dit jaar is ingevoerd.

Uit de cijfers blijkt volgens de minister wel dat er vaker een beroep is gedaan op antirooktherapie en nicotinevervangende middelen. Het lijkt er volgens haar wel op dat pogingen om te stoppen met roken effectiever zijn met hulp dan zonder hulp. Dat moet nog wel onderbouwd worden.

Toch zorgt het schrappen van de stophulp uit het basispakket volgens Schippers niet voor een toename van rokers. Ze wijst erop dat alleen medicatie en nicotinevervangers uit het pakket worden gehaald. Stopadviezen van huisartsen en specialisten worden nog wel vergoed. Ook kunnen verzekeraars een vergoeding aanbieden in een aanvullend pakket.


'Niet meer rokers verwacht na schrappen stophulp' (Foto: Novum)