Haastige aanleg glasvezel zorgt voor leidinglekken

Aannemers die glasvezelkabels leggen, nemen vaak onnodige risico's om tijd te besparen. De kabeltrekkers veroorzaakten mede daardoor vorig jaar duizenden lekken in water-, gas-, en stroomleidingen, meldt het Agentschap Telecom van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie donderdag.

De lekkages leiden tot veel schade en gevaarlijke situaties. Uit voorzorg moeten bij een gaslek bijvoorbeeld woningen worden ontruimd vanwege de kans op explosies.

De glasvezelkabels maken sneller internet mogelijk, maar de kabels moeten in een groot deel van Nederland nog uitgerold worden. Er kan geen gebruik gemaakt worden van een bestaand netwerk.

Volgens het Agentschap Telecom houden de aannemers zich niet altijd aan de regels. De kaarten van de ondergrondse infrastructuur zijn wel aanwezig, maar worden niet altijd gebruikt. Ook snappen medewerkers van de aannemer vaak niet wat er op de kaart staat en worden andere voorschriften genegeerd.

Het agentschap wil meer overleg tussen de opdrachtgever, de aannemer en andere betrokken partijen. De gemeente moet het voortouw nemen bij de coördinatie van de aanlag van kabels. Ook moeten risicowijken met veel bestaande kabels worden aangewezen.