Obama: Rijken moeten eerlijke bijdrage leveren

De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag een plan ter waarde van omgerekend ruim 2,1 biljoen euro voorgesteld om de staatsschuld terug te dringen. De helft van dit bedrag moet worden opgebracht door belastingverhogingen voor rijke Amerikanen en grote bedrijven.

Obama zei in zijn speech in de tuin van het Witte Huis dat iedereen 'een eerlijke bijdrage' moet leveren aan het terugdringen van de staatsschuld. Met het nieuwe plan probeert Obama de onderhandelingen van een speciale commissie in het Amerikaanse Congres te beïnvloeden. Dit zogenoemde Supercongres moet voor eind november met plannen komen om over de komende tien jaar ruim een biljoen te bezuinigen.

Ook wil Obama met zijn voorstel zijn onlangs aangekondigde plan voor het creëren van banen financieren en Republikeinen voor het blok zetten, die zich hevig verzetten tegen belastingverhogingen en de staatsschuld alleen willen terugdringen door te snijden in overheidsuitgaven.

De kans dat het plan van Obama wordt aangenomen door het Congres is nihil, gezien de weerstand van de Republikeinen die een meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden. Het Witte Huis hoopt met de plannen echter de publieke opinie achter zich te krijgen.

Een van de voorstellen in het plan wordt nu de Buffett-regel genoemd, naar miljardair Warren Buffett. Die deed deze zomer zijn beklag in de media over het feit dat hij minder belasting betaalt dan zijn schoonmaakster en secretaresse. Het idee is dat rijke Amerikanen, die vaak minder belasting betalen omdat op hun investeringen een lager belastingtarief geldt, voortaan niet minder betalen dan iemand uit de middenklasse. Volgens Buffett zijn hij en andere rijke Amerikanen 'lang genoeg vertroeteld'.

De Republikeinen hadden zich voor Obama's speech maandag al tegen zijn plan uitgesproken. "Klassenoorlog is misschien politiek gezien handig, maar voor de economie is het rampzalig", zei de Republikeinse afgevaardigde Paul Ryan zondag.


Obama: rijken moeten eerlijke bijdrage leveren (Foto: Novum)