Drone gecrasht in Pakistan

Een drone, vermoedelijk van het Amerikaanse leger, is in het noordwesten van Pakistan, nabij de grens met Afghanistan, neergestort. Dat hebben bronnen bij de Pakistaanse veiligheidsdienst zondag gezegd. Het Pakistaanse leger heeft de strijd aangebonden met Talibanstrijders die de resten van het onbemande vliegtuigje in handen hebben.

Het toestel stortte in de nacht van zaterdag op zondag neer in de buurt van het dorp Jangara in Zuid-Waziristan. Volgens de zegslieden kwam de veiligheidsdienst achter de crash na radiocommunicatie van de Taliban te hebben onderschept. Of het toestel is neergehaald door Talibanstrijders of dat een technisch probleem leidde tot de crash is niet bekend.

De restanten van de drone vielen in eerste instantie in handen van de Taliban. Enkele uren na de crash stuurde het Pakistaanse leger militairen naar het gebied. Die bonden de strijd aan met de Taliban om het wrak. Bij het gevecht kwamen drie strijders om het leven. Twee militairen en drie opstandelingen raakten gewond. Of de restanten van de drone inmiddels in het bezit van het Pakistaanse leger zijn is niet duidelijk.

De Amerikaanse ambassade in Islamabad wilde niet direct reageren op het bericht over de crash. De Verenigde Staten weigeren over het algemeen te erkennen dat het drones inzet in Pakistan. Anonieme regeringsfunctionarissen hebben echter toegegeven dat bij aanvallen met drones veel hooggeplaatste opstandelingen zijn omgekomen.