Amerika: EU-noodfonds moet groter

De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil dat zijn Europese collega's het Europese noodfonds (EFSF) vergroten, om daarmee met name grotere eurolanden als Spanje en Italië bescherming te bieden. Geithner was vrijdag bij de Europese top van de ministers, wat ongebruikelijk en nieuw was.

"Geithner deed een klemmend beroep op de eurozone om het EFSF op te hogen met als doel de crisis te bezweren", aldus een insider van de Europese Unie. De bron kon niet zeggen hoe Geithner voor ogen heeft hoe dit moet gebeuren. Ook kon hij niet zeggen hoeveel er bij het fonds moet. Bij het Amerikaans ministerie van Financiën was niemand direct beschikbaar voor commentaar.

Eerder deze week zei de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn dat Amerika geen trek heeft in een bankroet van zwakke eurolanden. Dan moeten er namelijk veel credit default swaps (CDS) worden uitgebetaald, en deze kredietverzekeringen komen met name uit de VS. Amerikaanse financials zouden zo weer in de problemen kunnen komen, en wederom bij de Amerikaanse overheid moeten aankloppen.


De Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner
wil groter EU-noodfonds
(Foto: US Government; public domain)