"Prijsstijging mobiel bellen valt mee"

Mobiel bellen is niet overdreven duurder geworden. Dat heeft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) donderdag betoogd in een debat met de Tweede Kamer.

Verhagen zei niet te geloven dat de prijs van mobiele telefonie de afgelopen vijf jaar met 170 procent is gestegen, zoals de PVV beweerde. "Dat vind ik ongeloofwaardig. De inkomsten per klant zijn licht gedaald, terwijl het aantal belminuten is gestegen", zei Verhagen. Een sim-onlyabonnement voor honderd minuten kostte in 2005 12 euro en nu 12,50 euro, rekende hij voor. Hij gaf wel toe dat andere abonnementen moeilijker vergelijkbaar zijn.

Een deel van de Tweede Kamer heeft er moeite mee dat de drie grote telecombedrijven afgelopen zomer kort na elkaar de tarieven verhoogden. De PvdA vroeg Verhagen al eerder een onderzoek in te stellen. Die is dat niet van plan. De OPTA, de toezichthouder voor de telecomsector, houdt de situatie in de gaten en grijpt in als het nodig is, zei Verhagen.

De Tweede Kamer vindt verder dat de tarieven niet transparant genoeg zijn. Het is nu moeilijk te voorspellen hoe hoog de rekening aan het einde van de maand zal uitvallen, bijvoorbeeld doordat bellen buiten de bundel heel duur kan zijn.

Verhagen zei te willen praten met de providers over de manier waarop zij inzicht geven in de kosten, maar wees er ook op dat consumenten een eigen verantwoordelijkheid hebben. "Ik wil niet uitgaan van de domheid van de mens. Als je een bundel van twintig minuten koopt en je belt een uur, moet het je niet verbazen dat je voor die veertig minuten meer betaalt."


Verhagen: prijsstijging mobiel bellen valt wel mee (Foto: Novum)