Vierhonderd tips over snelwegschutter

Bij de politie zijn tot nu toe vierhonderd tips binnengekomen over de beschietingen van voertuigen op snelwegen. Daarvan zijn er dertig bruikbaar, meldt de politie. De gouden tip waarvoor tienduizend euro is uitgeloofd zit er nog steeds niet bij. Vorige week stond de teller nog op ruim honderd tips.

Sinds enkele weken worden auto's op de snelweg beschoten met een luchtbuks. Dat gebeurde eerst rond Rotterdam, maar inmiddels gebeurt het ook daarbuiten. Inmiddels zijn 44 incidenten gemeld op onder meer de A4, A12, A13, A16 en A29. De politie sluit niet uit dat er meerdere schutters zijn die elkaars gedrag kopiëren.

De schietincidenten worden onderzocht door twintig medewerkers van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en rechercheurs van de Rotterdamse politie. Ook andere regionale korpsen ondersteunen het KLPD, bijvoorbeeld bij het opnemen van aangiften en forensisch onderzoek na een incident.

De politie laat verder weten dat het KLPD live meekijkt met beelden van de snelweg en extra alert te zijn op snelwegen. Als een ruit springt en er mogelijk sprake is van een schutter, raadt de politie aan 112 te bellen, te onthouden bij welke hectometerpaal op welke weg het gebeurde en op een veilige plaats op de politie te wachten.