Burgemeester New York: evacueer onmiddellijk

De burgemeester van New York roept burgers in door de orkaan Irene bedreigde stadsdelen op onmiddellijk de wijk te nemen. Michael Bloomberg vreest dat evacuees die langer wachten vastraken in de stad. Het stedelijke openbaar vervoer is vanaf het middaguur (16.00 uur Nederlandse tijd) stilgelegd, en het noodweer zal wellicht tot het sluiten van bruggen en tunnels nopen.

Het stadsbestuur heeft 370.000 bewoners van laaggelegen wijken opgedragen elders een veilig heenkomen te zoeken. De burgemeester verklaarde eerder dat het hem aan mankracht ontbreekt om hun vertrek te kunnen afdwingen. "Niemand draait de cel in. Maar als je het evacuatiebevel niet opvolgt kan dat levens kosten."

De ongekende evacuaties stellen de stad voor een duizelingwekkende logistieke opgave. Het stadsbestuur heeft noodonderdak voor ten hoogste 71.000 New Yorkers beschikbaar gesteld. Het hoopt dat de overige evacuees kunnen aankloppen bij familie en vrienden.

Behalve in de staat New York heeft president Barack Obama ook in North Carolina, Virginia, New Jersey, Connecticut en Massachusetts de noodtoestand uitgeroepen. Orkaan Irene bereikt naar verwachting in de loop van zondag New York.