ING beperkt pinbedrag na toename 'geldezels'

Jongeren tot 18 jaar met een rekening bij de ING Bank kunnen voortaan nog maar maximaal 250 euro per dag pinnen. De bank hoopt met de maatregel het aantal 'geldezels' te verlagen, schrijft de Volkskrant woensdag. Tot nu toe konden jongeren nog tot duizend euro per dag uit de muur halen.

Jongeren laten zich steeds vaker gebruiken door criminelen. Tegen een geringe vergoeding geven ze hun pas tijdelijk af, waarna hun bankrekening wordt gebruikt om er met drugshandel of andere misdrijven verkregen geld op te zetten en snel weer af te halen. Zodoende blijven criminelen uit het vizier van de politie.

In Nederland zouden zo'n vijfduizend 'geldezels' rondlopen. Onder hen zijn veel Surinaamse en Antilliaanse meisjes van 12 tot 18 jaar oud. Wanneer zij hun pas uitlenen, kunnen zij worden aangeklaagd voor medeplichtigheid aan fraude en diefstal. Ook mogen ze dan acht jaar geen bankrekening bezitten.

Jongeren die toch meer geld nodig hebben, kunnen zich melden bij een van de ING-kantoren. Bankrekeninghouders zijn op de hoogte gebracht. De maatregel gaat in vanaf 1 september.


ING beperkt pinbedrag na toename 'geldezels' (Foto: Novum)