VVD wil inhaalverbod vrachtwagens

Het moet truckers worden verboden op de snelweg in te halen. Daarvoor pleit VVD-Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag in De Telegraaf. De organisatie voor kleine transportondernemers VERN noemt het voorstel in een reactie 'levensgevaarlijk'.

Aptroot wijst erop dat vrachtwagenchauffeurs vaak opstoppingen veroorzaken doordat ze elkaar met een miniem snelheidsverschil inhalen. Dat zou voor gevaarlijke situaties zorgen.

Om het bedrijfsleven niet onder het inhaalverbod te laten lijden, wil hij op snelwegen ook een minimumsnelheid van zeventig kilometer per uur invoeren. Zo kunnen de vrachtwagens op de rechterrijstrook toch nog doorrijden.

Automobilisten die met een oude caravan met vijftig kilometer per uur over de snelweg 'sukkelen' zouden dan een boete van driehonderd euro moeten krijgen. Wel moet rekening worden gehouden met uitzonderingen, zoals files of gevaarlijke weersomstandigheden.

De minimumsnelheid voor snelwegen is ongeveer twintig jaar geleden afgeschaft. Wel geldt nog de regel dat voertuigen die niet sneller kunnen dan zestig kilometer per uur niet op de snelweg mogen.

De VERN wijst erop dat truckers 'weinig tot niets' zien als ze achter een ander vrachtwagen moeten blijven rijden. Het zou niet te doen zijn om 'uren achtereen' de remlichten van de voorganger in de gaten te houden. De organisatie stelt dat er zelden ongevallen met vrachtwagens op de linkerrijstrook gebeuren. Ook zou er voor automobilist weinig tijdwinst te behalen zijn als er een inhaalverbod voor vrachtwagens geldt.


VVD wil inhaalverbod vrachtwagens (Foto: Novum)