Caribisch gebied zet zich schrap voor Irene

Eilanden in het Caribisch gebied zetten zich schrap voor de komst van de tropische storm Irene. De storm heeft op verschillende plaatsen al voor harde windstoten en veel regenval gezorgd.

Meteorologen waarschuwen bovendien dat Irene kan uitgroeien tot een orkaan. Eerder werden op de Amerikaanse Maagdeneilanden bomen uit de grond gerukt en viel de stroom op veel plaatsen uit.

Na Puerto Rico aangedaan te hebben, trekt Irene vermoedelijk verder richting Hispaniola, het eiland dat de Dominicaanse Republiek deelt met Haïti. In Haïti zijn nog altijd zeshonderdduizend mensen dakloos na de aardbeving van vorig jaar.

In de Puerto Ricaanse hoofdstad San Juan zochten mensen zondag een veilig heenkomen in afwachting van Irene, die vermoedelijk voor zo'n 25 centimeter neerval zal zorgen. Op het vliegveld van Puerto Rico probeerden veel mensen nog van het eiland af te komen, maar veel vluchten waren al geannuleerd.

De autoriteiten van de Dominicaanse Republiek hebben verzekerd genoeg voedsel te hebben voor 1,5 miljoen mensen, mocht daaraan behoefte zijn. Bewoners van risicogebieden zijn inmiddels door militairen en reddingswerkers geëvacueerd. "We hebben alle voorzorgsmaatregelen getroffen", zei woordvoerder Rafael Nuñez.


Caribisch gebied zet zich schrap voor Irene (Foto: Novum)