Studeren op onbewoond eiland mag

Wie dat wil, kan studiefinanciering krijgen voor een studie op het onbewoonde eiland Navassa, dat in het Caribisch gebied ligt. Dat schrijft minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) dinsdag in antwoord op vragen van de SP.

Navassa, gelegen tussen Jamaica en Cuba, valt onder de studiefinancieringsregeling voor studenten uit Bonaire, Saba en Sint Eustatius. Het eiland is daar 'voor de volledigheid' in opgenomen, schrijft de bewindsvrouw. "Het betreft uiteraard een theoretische mogelijkheid, aangezien er thans geen onderwijsinstellingen op het eiland zijn."

Het eiland is ooit bewoond geweest. De laatste inwoner, een vuurtorenwachter, vertrok in 1929. Op Navassa zijn nog restanten te vinden van Lulu Town, dat tot 1900 werd bewoond. Het is niet bekend of Lulu Town een school had. De eilanders verdienden hun geld met de winning van vogelpoep, weet de minister.

Het eiland wordt betwist door Haïti en de Verenigde Staten. In 1998 leidde dat nog tot een diplomatieke rel, toen Amerikaanse wetenschappers de Navassaanse grondduif wilden bestuderen. De SP wil weten of de veiligheid wel gegarandeerd is als Nederlandse studenten naar Navassa gaan. In dat geval zal het kabinet 'naar bevind van zaken handelen', aldus Van Bijsterveldt.