Ook Hoorn wil kermis op Unesco-lijst

De gemeente Hoorn wil de Hoornse kermis laten plaatsen op de Unesco-lijst van immaterieel werelderfgoed. Dat heeft wethouder Michiel Pijl vrijdag gezegd. Vorige maand meldde Tilburg te gaan proberen de eigen kermis op de lijst te krijgen.

"De kermis van Hoorn bestaat al eeuwen en is cultureel erfgoed dat bij Hoorn hoort", zegt Pijl. Hij heeft overleg gevoerd met zijn collega-wethouder uit Tilburg. Mogelijk gaan Tilburg en Hoorn zich samen aanmelden voor plaatsing op de lijst.

De bekendste Unesco-lijst is de Werelderfgoedlijst, waarop beroemde plaatsen zijn opgenomen als de Taj Mahal in India, de Romeinse ruïnes van Pompei en sinds vorig jaar de Amsterdamse grachtengordel. Sinds 2001 is er ook een lijst voor immaterieel erfgoed. Daarop staan onder meer de Franse gastronomische maaltijd en het carnaval in het Vlaamse Aalst.

Nederland komt nog niet voor op de immateriële Unesco-lijst, omdat de Nederlandse deelname aan het verdrag over de lijst nog niet is bekrachtigd. Dat gebeurt naar verwachting later dit jaar.