Peiling: Peters moet opstappen bij fout handelen

GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters moet opstappen als uit het onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijkt dat ze tegen de instructies heeft gehandeld. Dat vindt 74 procent van de Nederlanders, blijkt uit een onderzoek van peil.nl.

Ook bij haar eigen partij heerst deze opvatting: 53 procent van de GroenLinks-kiezers vindt dat Peters haar Kamerzetel in dat geval moet opgeven; 31 procent vindt dat ze mag blijven. Ook kiezers van de andere linkse oppositiepartijen vinden in meerderheid dat Peters moet opstappen als het onderzoek daar aanleiding toe geeft.

Een meerderheid van de Nederlanders (57 procent) vindt niet dat voor GroenLinks-politici strengere maatstaven moeten gelden, omdat GroenLinks andere politici die in opspraak zijn geraakt doorgaans stevig de maat neemt.

Mariko Peters ligt sinds vorige week onder vuur vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Als diplomate in Afghanistan kreeg ze een relatie met haar huidige partner, 'cultureel ondernemer' Robert Kluijver. Uit uitgelekte e-mails bleek dat ze in 2005 een subsidieaanvraag van hem beoordeelde, terwijl de twee al romantisch met elkaar omgingen.

In een interview met NRC Handelsblad ontkende Peters deze week dat zij toen al een relatie met Kluijver had. 'Met de kennis van nu' kan worden vastgesteld dat ze toen verliefde gevoelens voor hem kreeg, stelde zij. Van een serieuze relatie zou pas begin 2006 sprake zijn.

Ook heeft de informele omgang van de twee geen invloed gehad op de beoordeling van de subsidieaanvraag, aldus Peters, die vindt dat zij 'integer' heeft gehandeld. Volgens de gedragscode van Buitenlandse Zaken moeten diplomaten echter ook de schijn van belangenverstrengeling vermijden.

In de loop van 2005 was hun affaire echter al zeer vergaand, schrijft de Volkskrant vrijdag. De krant baseert zich op bronnen rond de Nederlandse ambassade in Kabul, waar Kluijver al in 2005 'kind aan huis' was. "Robert Kluijver logeerde op de ambassade", zegt een anonieme bron. "Daar sliep een groep diplomaten. Alle medewerkers hadden gezamenlijk ontbijt, ook Robert en Mariko. Iedereen wist dat de getrouwde Kluijver bij Mariko sliep."

Ook gingen de zaken door. In datzelfde jaar zou Kluijver Peters om subsidie voor een boekenbeurs met uitgevers hebben gevraagd. Peters zegt toe ernaar te kijken, aldus de Volkskrant.


Peiling: Mariko Peters moet opstappen (Foto: Novum)