Meer spoorwerkers aan dood ontsnapt

Het aantal spoorwerkers dat ternauwernood aan een aanstormende trein ontsnapt, is vorig jaar flink toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW).

Hoewel er geen mensen werden geschept, spreekt de inspectie van een verontrustende stijging. Het aantal bijna-aanrijdingen steeg van dertien in 2009 naar 27 in 2010. Het aantal incidenten waarbij machines bijna werden geraakt steeg van nul naar vier. Wel werd enkele keren gereedschap aangereden.

De IVW controleerde 135 werkplekken langs het spoor. Een op de vier plekken was onveilig of zelfs ernstig gevaarlijk. Bovendien bleken leidinggevenden bij enkele inspecties hun taken niet goed uit te voeren. Zij waren vooral nalatig in het naleven van de veiligheidsmaatregelen.

De inspectie verwacht dat de situatie rond het spoor dit jaar nog onveiliger is. In het eerste kwartaal werden al vijf locaties gemeld waar sprake was van ernstig gevaar voor de baanwerkers. De IVW treedt dit jaar voor het eerst op bij onveilige situaties om arbeidsongevallen te voorkomen.


Meer spoorwerkers aan dood ontsnapt (Foto: Novum)