Britse politie roept op tot kalmte na rellen

De Britse autoriteiten hebben zondag opgeroepen tot kalmte nadat zaterdag in de wijk Tottenham, in het noorden van Londen, zeker driehonderd mensen de confrontatie met de politie waren aangegaan. De politie houdt sociale netwerksites in de gaten om een herhaling van het geweld te voorkomen.

Een in eerste instantie vreedzame betoging in de wijk liep uit op een ravage. De betogers eisten 'gerechtigheid' in de zaak van een 29-jarige man die donderdag werd doodgeschoten door de politie. Al snel ontaardde het protest in geweld. Een dubbeldekkerbus en politieauto's werden in brand gestoken en een warenhuis werd geplunderd. In totaal raakten 26 agenten gewond, van wie de meesten slechts lichtgewond. Er werden 48 arrestaties verricht.

Op sociale netwerksites gonsde het zondag van de geruchten over rellen in andere delen van de stad. De politie waarschuwde echter dat niet alles moet worden geloofd wat op internet staat. Agenten houden de websites in de gaten, maar zijn ook op straat actief.

"Agenten uit Tottenham zijn actief op straat en blijven daar. Ze werken samen met de gemeenschap om de rust te herstellen in het gebied", aldus politiechef Adrian Hanstock. "We hebben een plan in het geval we signalen krijgen van nieuw geweld of andere overtredingen en we zullen gepast optreden."

Het gebied waar de rellen plaatsvonden smeulde zondag nog na. De straten lagen bezaaid met stenen en langs de wegen lagen uitgebrande en omgetrapte afvalcontainers. Twee helikopters van de politie cirkelden boven de wijk en brandweerlieden waren nog steeds aan het nablussen. Glaszetters waren bezig om de gesneuvelde etalageruiten te vervangen.

Tottenham heeft een lange historie van onrust. De wijk was in 1985 het toneel van rellen die tot de heftigste in de Britste geschiedenis behoren, de zogeheten Broadwater Farm-rellen. De rellen legde de spanning tussen de Londense politie en de zwarte gemeenschap bloot. Sinds die tijd is de relatie tussen de bewoners van de wijk en de politie enigszins verbeterd, maar nog steeds heerst er veel wantrouwen.