Lieberman: verbreek banden met Palestijnen

De Palestijnse Autoriteit is uit op een 'ongekend bloedbad' als ze volgende maand de Verenigde Naties gaat vragen om erkenning van de Palestijnse onafhankelijkheid. Dat heeft de Israëlische minister van buitenlandse zaken Avigdor Lieberman zondag gezegd. Hij riep Israël dan ook op de banden met de Palestijnse regering te verbreken.

"Ze zeggen dat ze geen geweld willen gebruiken, maar de Palestijnse Autoriteit is uit op ongekend bloedvergieten", aldus de woordvoerder van Lieberman. "Ze gaan een golf van mensen sturen om wegversperringen te bestormen. Israël zou alle banden moeten doorsnijden."

Lieberman leverde geen bewijzen voor zijn beschuldiging, maar volgens zijn woordvoerder baseerde hij zich op informatie van de inlichtingendiensten en openbare verklaringen van Palestijnse regeringsfunctionarissen.

De woordvoerder van de Palestijnse regering Ghassan Khatib ontkende dat de Palestijnen zich opmaken voor het gebruik van geweld. "Deze Israëlische voorspelling van geweld is niet waar. Israël probeert een verkeerd beeld te schetsen van wat er in september zal gebeuren", aldus Khatib.

Uit een rapport van het Israëlische parlement dat vorige week verscheen bleek dat een geweldsuitbarsting onwaarschijnlijk is, omdat de Palestijnen dit als contraproductief zouden beschouwen. Wel bleek uit het rapport dat massale vreedzame demonstraties te verwachten zijn.


Lieberman: verbreek banden met Palestijnen (Foto: Novum)