Massaal protest tegen hoge kosten in IsraŽl

Meer dan 250.000 Israëliërs zijn zaterdag in Jeruzalem, Tel Aviv en andere steden de straat opgegaan om te protesteren tegen de almaar stijgende kosten van het levensonderhoud.

Het was volgens de organisatoren de tot dusverre massaalste opkomst sinds de demonstraties drie weken geleden een aanvang namen met acties van studenten. Vorig weekend trokken betogingen door heel Israël zo'n 150.000 ontevredenen.

De betogers eisen betaalbare woningen, lagere belastingen, gratis kinderopvang en andere sociale hervormingen. De protesten, die begonnen met een klein tentenkamp van demonstranten tegen de grondprijs in Tel Aviv, zijn uitgegroeid tot de grootste kopzorg van de regering van premier Benjamin Netanyahu.

Deze heeft inmiddels zondag een commissie ingesteld die met plannen moet komen om de stijging van de kosten van levensonderhoud tot stoppen te brengen. In de commissie zitten naast leden van het kabinet ook enkele van Israëls beste economisch deskundigen. De commissie krijgt een maand de tijd om met aanbevelingen te komen.

De organisatoren van het protest hebben voor 3 september opgeroepen tot een 'miljoenenmars' in vijftig steden en plaatsen verspreid over het hele land.

Israël kent een relatief hoge economische groei en een betrekkelijk lage werkloosheid. Er dreigt echter een kloof tussen arm en rijk; veel burgers delen niet of nauwelijks mee in de welvaart.


Massaal protest tegen hoge kosten in Israël (Foto: Novum)