Enorme legokerk siert centrum Enschede

Enschede wordt volgende maand gedomineerd door een enorme kerk van betonnen legoblokken. De zogenoemde Abondantus Gigantus vormt dan het kloppende hart van het kunstenfestival Grenswerk. Het kleurige bouwwerk wordt dertig meter lang, elf meter breed en vijf meter hoog en krijgt een twintig meter hoge toren. Er kan ook worden getrouwd.

Het festival wordt gehouden van 24 september tot en met 2 oktober. Het festivalpaviljoen in de vorm van een kerk verrijst in de weken voor het festival op het Stationsplein in het centrum. Het bouwwerk is op zichzelf een kunstwerk, maar er worden ook diverse gratis activiteiten georganiseerd. De legokerk is een bedenksel van kunstenaar Filip Jonker en architect Michiel de Wit, meldt de organisatie op haar website. Voor het bouwsel worden betonnen blokken van twaalfhonderd kilo gebruikt, die in de legokleuren worden geverfd en op ongeveer twintig vrachtwagens naar Enschede worden vervoerd.

Alle inwoners, bedrijven en instellingen van Enschede worden uitgenodigd een voorstel te doen voor een activiteit in het paviljoen. Het programma krijgt al vorm. Zo komt er de kleinste discotheek ter wereld, een 'bandjes-battle', een voetbalmiddag met FC Twente, een debat, een legobouwwedstrijd en een muziekuitvoering.

Het thema van de derde editie van 'hét kunstenfestival van Oost-Nederland' is De aarde is groot de wereld is klein. Naast het paviljoen is er veel muziek in de stad en zijn tentoonstellingen te zien in onder meer Rijksmuseum Twenthe en Twentsewelle. Grenswerk wordt financieel ondersteund door onder meer de provincie Overijssel en de Mondriaan Stichting.


Enorme legokerk siert centrum Enschede (Foto: Novum)