SP wil dat kabinet giften aan giro 555 verdubbelt

Het kabinet moet de donaties op giro 555 verdubbelen. Dat vindt Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP). De omvang van de hongersnood in Oost-Afrika zou hierom vragen. Op giro 555 is zo'n zeventien miljoen euro binnengekomen voor de humanitaire ramp in de Hoorn van Afrika.

"Inzamelingsacties zijn in het verleden vaker verdubbeld door het kabinet zoals vorig jaar bij de ramp in Haïti", zegt Van Bommel. "Nederland heeft voor dit jaar 170 miljoen euro aan noodhulp gereserveerd. Ik kan mij niet voorstellen dat deze pot al leeg is." Het kabinet heeft al vijftien miljoen euro uitgetrokken voor de ramp.

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) zamelen sinds 11 juli geld in voor Afrika. In Kenia, Somalië en Ethiopië worden vanwege de extreme droogte meer dan tien miljoen mensen door hongersnood bedreigd. Maandag begon een speciale actieweek, waarin vrijwilligers en bedrijven inzamelingsacties organiseren. Het ingezamelde geld wordt onder meer besteed aan voedsel, water en medische zorg.

Volgens de Verenigde Naties is 1,1 miljard euro nodig om een einde te maken aan de hongersnood. Het kabinet heeft al vijftien miljoen euro uitgetrokken.


SP wil dat kabinet giften aan giro 555 verdubbelt (Foto: Novum)