Maastricht steunt coffeeshopplan niet

Maastricht committeert zich niet aan de plannen van de coffeeshops in de stad. Die laten per 1 oktober alleen nog Nederlandse, Duitse en Belgische klanten toe.

Het gemeentebestuur laat donderdag weten de effecten van het plan nauwlettend in de gaten te houden en bij extra overlast in te grijpen. "Maar we verwachten niet dat die er komt", zegt een woordvoerder. Buurtraden is gevraagd de gemeente te informeren als ze merken dat de overlast toeneemt.

De gemeente kan het plan van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht (VOCM) niet tegenhouden, zegt de woordvoerder. "Ze passen alleen de huisregels aan. Wel hebben we hen gewezen op de juridische valkuilen. Het is mogelijk discriminatie om bijvoorbeeld Fransen niet toe te laten." De risico's zijn dan ook voor rekening van de VOCM.

Het spreidingsbeleid dat is afgesproken met de gemeenteraad blijft leidend voor het college. Een stuk of tien coffeeshops worden verplaatst en gehergroepeerd op drie locaties aan de randen van de stad. Twee in de richting van België, waar de meeste softdrugsliefhebbers vandaan komen via de A2. "We willen een centraal punt voor mensen die via de snelweg komen. Daarmee hebben ze goede ervaringen in Venlo."

Verder is afgesproken het landelijke beleid over de invoering van het ingezetenencriterium, dat samengaat met een wietpas, af te wachten. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is hier hard mee bezig. "We zijn hier erg nieuwsgierig naar", aldus de zegsman, die het voorstel nog dit jaar verwacht.