Poetin: samengaan met Wit-Rusland mogelijk

De Russische premier Vladimir Poetin heeft zich maandag uitgesproken voor een samengaan van Rusland en Wit-Rusland. De opmerkingen van de premier waren een reactie op een vraag van een jonge Wit-Rus, die zich afvroeg of een terugkeer naar de eenheid van de Sovjet-Unie mogelijk was.

Volgens Poetin is een dergelijke eenheid 'mogelijk, wenselijk en volledig afhankelijk van de wens van het Wit-Russische volk'.

De grens van Rusland en Wit-Rusland is al open. Russen en Wit-Russen kunnen vrij reizen en emplooi zoeken in beide landen. Van alle voormalige Sovjetrepublieken wordt Wit-Rusland nog steeds beschouwd als het meest 'Sovjet'. Dit komt voornamelijk voor rekening van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, die het land met ijzeren vuist regeert. Desondanks is Loekasjenko geenszins bereid de soevereiniteit van zijn land op te geven.

Gevraagd naar het totalitarisme van de Wit-Russische leider zei Poetin dat het een 'inefficiënte manier van regeren' is, omdat het 'vrijheid en persoonlijke creativiteit vernietigt'.


Poetin: samengaan met Wit-Rusland mogelijk (Foto: Novum)