Zomercarnaval eindigt met opstootje

Bij het einde van het zomercarnaval in Rotterdam is rond middernacht een opstootje ontstaan op het Stadhuisplein. Daarbij zijn vijftien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging, meldt de politie.

Vooral toen het feest op zijn einde liep ontstonden hier en daar vechtpartijtjes. Op de Coolsingel raakte een agent gewond toen iemand hem in zijn vinger beet. Later raakte een andere agent gewond toen hij een fles op zijn hoofd kreeg. De bijter en een mogelijke flessengooier zijn aangehouden.

Op het Schouwburgplein werd een man in zijn gezicht gestoken met een mes. De daders wisten te ontkomen.

Op verschillende locaties zijn in totaal 494 mensen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn twee mensen aangehouden omdat ze een vuurwapen bij zich hadden. Nog eens zeventien mensen werden aangehouden omdat ze bijvoorbeeld een mes of een boksbeugel hadden. Bij het totaal van 65 aanhoudingen zitten verder onder meer tien gevallen van openbare dronkenschap, elf mensen die zich niet konden identificeren en negen wildplassers.

De stoet van 24 praalwagens en 29 muziekwagens vertrok rond 13.00 uur op de Boompjes. In 6 uur tijd trok de stoet zonder grote problemen door het centrum.

Het aantal bezoekers bleef volgens de politie 'beheersbaar'. Wel moesten halverwege de middag maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het verkeer in het centrum vastliep.

Ambulancebroeders behandelden zeven mensen met ernstige alcoholproblemen. Dertien bezoekers, onder wie twee kinderen, zijn overgebracht naar ziekenhuizen omdat ze bijvoorbeeld fracturen of hartklachten hadden. Daarnaast behandelden de EHBO-posten 88 bezoekers voor bijvoorbeeld schaaf- of snijwondjes.

De organisatie schatte het aantal bezoekers zaterdag al op 750.000, zo'n 50.000 minder dan vorig jaar.