Lowlands-baas: PVV komt in de buurt van de NSB

Lowlands spreekt zich onomwonden uit tegen het kabinet en tegen Geert Wilders in het bijzonder. Volgens festivaldirecteur Eric van Eerdenburg staat de PVV 'dicht bij het gedachtegoed van de NSB'.

Volgens Van Eerdenburg heeft Lowlands nooit een politieke kleur gehad. "Iedereen mocht, en mag nog steeds, op ons festival zijn zegje doen. Ook Wilders is hier eens te gast geweest, jaren geleden, toen hij nog niet zo naar fascisme leunde." Maar inmiddels is een grens bereikt en vindt Van Eerdenburg dat hij zich moet uitspreken.

De festivaldirecteur spreekt van een hetze die premier Mark Rutte (VVD), staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD) en Kamerlid Bart de Liefde (VVD) voeren tegen cultuur. De bezuinigingen op podiumkunsten en de btw-verhoging voor cultuur vindt hij inconsequent en dom. Volgens Van Eerdenburg is het kabinet overgeleverd aan de PVV.

"Die blonde volksverlakker krijgt in ruil voor de macht toch lekker zijn zin, powered by loze liberale mantra's en een gehoorzaam hakkelende staatssecretaris", staat in de festivalkrant. "Fok dat, zeggen 55 duizend Lowlanders."

Bang dat Lowlands zich ten onrechte uitspreekt namens alle bezoekers is Van Eerdenburg niet. "Wij nemen als festival stelling. Popfestivals hebben altijd al de tegencultuur vertegenwoordigd. Lowlands staat voor verbroedering en saamhorigheid, en daar staat de PVV haaks op."

Toch zijn ook PVV-stemmers welkom op het festival, dat van 19 tot en met 21 augustus in Biddinghuizen wordt gehouden. "Er zullen best wat mensen een kaartje hebben gekocht die op de PVV-stemmen. Zij zullen dan anders denken over politiek dan wij."

Wilders is niet onder de indruk van de uitlatingen van Van Eerdenburg. "Domkoppen heb je overal", laat hij in een reactie aan Novum Nieuws weten.


Lowlands-baas: PVV komt in de buurt van de NSB (Foto: Novum)