'De dagen van Saab zijn geteld'

Lars Holmqvist, de voorzitter van de Europese vereniging van autotoeleveranciers (Clepa), geeft het in nood verkerende Saab nog twee maanden. Dinsdag werd bekend dat Saab-fabrikant Swedish Automobile (het voormalige Spyker) van CEO Victor Muller de salarissen van Saab-medewerkers uit heeft gesteld.

Holmqvist: "De dagen van Saab zijn geteld. Toeleveranciers leveren niet langer, ze zijn het moe geworden. Ze hebben de beloften van Muller geloofd maar nu gelooft niemand ze meer. De toeleveranciers hebben hun geloof in de levensvatbaarheid van Saab verloren. En het verlies van toekomstige business is geen bedreiging voor ze als er geen toekomstige business is. Met dertig jaar ervaring in de business kan ik verklaren dat het niet mogelijk is geld te verdienen met de productie van auto's als je volume niet minstens 100-200 duizend is. Ze concurreren met merken die 300-400 duizend per jaar bouwen. Ik ben verbaasd dat ze het nog zo lang hebben overleefd."

"Het resterende geld wordt uitgegeven aan het betalen van medewerkers die thuis zitten. Het heeft maar een doel, namelijk het voorkomen van een faillissement. Als Saab in juni de lonen niet zou hebben uitbetaald, zouden de bonden zijn begonnen met de voorbereiding van de faillissementsaanvraag. Muller harkte geld bij elkaar en de lonen werden betaald", vertelt de Clepa-voorzitter verder.

Swedish Automobile heeft nog 800 miljoen tot 1,2 miljard euro aan onbetaalde rekeningen, waaronder veel toeleveranciers. "Geen Chinese dealergroep of bussenbouwer komt met zoveel geld over de brug", besluit Holmqvist weinig hoopvol.


'De dagen van Victor Mullers Saab zijn geteld' (Foto: Kroum)