Zeven miljoen m2 lege kantoorruimte

De leegstand van kantoorruimtes is in de eerste zes maanden van dit jaar met vier procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 14,4 procent van de Nederlandse kantoren staat nu leeg, blijkt uit cijfers van makelaarsorganisatie NVM Business.

Ruim zeven miljoen vierkante meter staat nu leeg. Vooral bestaande kantoren kwamen in het afgelopen halfjaar leeg te staan. Er kwam maar tienduizend vierkante meter nieuwe kantoorruimte bij.

Vooral in Utrecht, Ede, Amersfoort en Nieuwegein kwamen kantoren leeg te staan. In Amsterdam bleef het aantal lege vierkante meters gelijk, terwijl in de regio rond Schiphol juist iets meer ruimtes werden verhuurd. "Maar in die gebieden ging het in de vorige periodes ook al slecht", legt een woordvoerder van NVM Business uit.

Met een leegstand van 14,4 procent scoort Nederland slecht in Europa. Gemiddeld is de leegstand in Europa rond de tien procent. "In Nederland is te veel gebouwd aan het begin van deze eeuw", stelt de woordvoerder. "Vaak zonder dat de kantoorpanden een huurder hadden. Daar heeft Nederland nu last van."

De NVM denk niet dat het probleem snel opgelost zal worden. "Je kan van kantoren niet zomaar woningen of kassen maken", stelt de woordvoerder. "De meeste kantoren staan bijvoorbeeld op plekken waar je helemaal niet wil wonen. Er zal gesloopt moeten worden."