CDA levert nog altijd meeste burgemeesters

Het CDA mag in de peilingen met veertien zetels dan wel de zesde partij van Nederland zijn, de christendemocraten spannen nog steeds de kroon als het om het aantal burgemeestersposten gaat. Ruim een derde van alle burgemeesters is van CDA-huize, blijkt uit een maandag gepubliceerd overzicht van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het gaat om 129 burgemeesters op een totaal van 367, ofwel 35,1 procent. Omgerekend naar inwonersaantallen vallen bijna vier miljoen burgers onder de hoede van een christendemocraat, ofwel 25,8 procent. Het CDA wordt gevolgd door de VVD met 95 posten en in 93 gemeenten hangt de ambtsketting om de nek van een PvdA'er.

De meeste burgers vallen echter onder een burgemeester van PvdA-huize: zo'n 5,7 miljoen (36,8 procent). De PvdA heeft dan ook met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht drie van de vier grote steden in handen. De VVD volgt met 4,2 miljoen burgers (27,2 procent) nog voor het CDA. De vierde grote stad - Den Haag - wordt geleid door een VVD'er.

D66 heeft 22 burgemeesters, GroenLinks negen, de ChristenUnie acht en de SGP levert zes burgervaders.

Vrouwelijke burgemeesters zijn met zeventig stuks in de minderheid. Bij het CDA zijn 22 vrouw, net als bij de VVD. De PvdA heeft achttien vrouwelijke burgemeesters, D66 en GroenLinks allebei vier. Bij de ChristenUnie en SGP ontbreken vrouwen helemaal.